Vår nya sajt vill lyfta forskningen

Den lille Luther på min axel gör mig stressad över hur få inlägg jag skrivit den senaste månaden. Jag försöker försvara mig med att jag har haft mycket att göra med lanseringen av en ny forskarsajt. Låt mig berätta.

Som journalist i femton år har jag många gånger frustrerats över hur bekväm och enkelspårig svensk media är. Oavsett ämne så är det samma namn som valsar runt i artiklar och i TV-inslag. Det är Alex Schulman hit och Leif GW Persson dit. Journalister som intervjuar kändisar, journalister som intervjuar andra journalister. Som jag lite var inne på i ett inlägg härom månaden så saknas allt som oftast de som verkligen kan något om ett visst ämne.

Och när forskare väl syns i media så handlar det inte sällan om de får kläcka ett enda citat för att styrka en redan färdig vinkel i artikeln eller reportaget. Inte så konstigt att många av våra mest kända forskare väljer att inte ens delta i samhällsdebatten, vilket bland annat Lars Calmfors skrivit om i en uppmärksammad debattartikel.

På sajten fjärdeuppgiften.se vill vi lyfta fram svenska forskare. Det ska ske i en avslappnad intervjuform på cirka 20 minuter. Samtalen ska präglas av seriositet men också av engagemang och framåtblickande.

Skarmavbild 2013-05-05 kl. 16.45.04Vi vill hjälpa forskarna sprida sina tankar och kanske även sina egna varumärken. Men framför allt vill vi inspirera tittarna och få människor att inse att forskning ju är spännande. Kolla gärna sajten här eller klicka på bilden inttill. Lika också gärna sidan på Facebook så matas du med en eller två färska intervjuer per vecka.

Fjärdeuppgiften.se smyglanserades för bara en vecka sidan. Min partner i projektet heter Fredrik Redelius och är filmare och pionjär inom Web-TV i Sverige. Projektet har förresten utvecklats till en familjeaffär där Fredriks bror Filip designat sajten och min syster Jenny ska sköta marknadsföringen.

En rolig insikt är att forskarna gärna ställer upp och låter sig intervjuas. Kanske lockas de av att just få möjlighet att tala till punkt och föra lite längre resonemang. Tjugo minuter är en lång tid i Web-TV världen, för långt hävdar många. Men någonstans på nätet måste det ju finnas ett alternativ till snuttifieringen också, tänker vi.

En förebild är amerikanska TED Talks men detta är en svensk variant. På TED samlas gräddan av världens forskare som dessutom är lika mycket estradörer som vetenskapsmän, tränade på att trollbinda en publik. I Sverige är dessa mer sällsynta även om de definitivt finns, inte minst yngre forskare vill gärna föra fram sin spjutspetsforskning på ett roligt och spännande sätt. Kanske har många inspirerats av superkändisen Hans Rosling och hans enorma framgångar.

Vi vill hitta och intervjua forskare som brinner lika mycket för sitt jobb som vi brinner för den här nya sajten. Detta är något vi gör vid sidan av våra andra jobb och vi får se vad som händer och hur det utvecklats. Sverige är litet och någon jättegrej kanske det aldrig blir men om inte annat så kommer vi att få lära oss en massa. Vid lanseringen har vi en intervju med en atomfysiker som lyckats filma en elektron, en psykolog som vet allt om barns kreativitet och en matematiker som kommit på hur man kan spåra minor med matematikens hjälp. För att nämna några. Fascinerande förstås så kolla gärna sajten. Där får ni också reda på var namnet fjärde uppgiften kommer ifrån.