Samma öde som vattenfestivalen?

Sitter på båten hem med de senaste numren av Affärsvärlden, Fokus och Axess. Inser med en timme kvar av båtresan att jag inte har en chans att läsa klart alla artiklar som jag skulle vilja läsa och slås av hur mycket kvalitet som produceras och hur mycket man missar. Varje vecka! Insikten fungerar stressande. Fokus är för övrigt en bra tidning som jag läser för sällan. Min gamla kollega Anders Billing, nu redaktionschef på Fokus, har helt klart satt sin prägel på tidningen, mycket närvaro och”anecdote lead” i reportagen.

Tar upp en kvällstidning istället där jag läser kommentarer från Almedalen om att det börjar bli urvattnat, för mycket av det goda och att det gått för långt nu. Har faktiskt samma känsla av att det här var peakåret. Lite som Vattenfestivalen kanske, om ni minns, som efter några års succé nådde zenit och därefter snabbt tappade allt.

Åtminstone kommer karaktären på eventet förändras. För kanske tre fyra år sedan skrev Dagens Industri en artikel om att Volvos dåvarande vd Leif Johansson var på plats. Vinkeln var att nu minsann har även företagen hittat till Visby!

Det här året var det ingen som höjde på ögonbrynen över att Volvos nye vd, Olof Persson syntes i vimlet eller någon annan av alla näringslivs- och finanshöjdare heller för den delen. På bara några år har vd:ar blivit ett självklart inslag. Utvecklingen är naturlig, företag vill påverka politiken och då finns det ingen bättre plats att göra det på. Företagen har dessutom resurser att göra det på.

Så näringslivet kommer mer och mer och en gissning är att det kommer ske på bekostnad av myndigheterna. Vet inte hur många av alla de 930 arrangörer som fanns på plats som var myndigheter men många var det och frågan är vad de gör där. Knyta kontakter med makthavare? Eska pengar? Påverka politiker? Ehh, vi pratar om myndigheter här. De knyter vilka kontakter de vill och när som helst, får pengar av en enda hand och ska bara verkställa vad politikerna säger. Visst, informera allmänheten om vad de gör är väl bra men är detta rätt plats?

Det kan väl inte vara så att de är i Visby den här veckan för att deras generaldirektör och några andra vill känna sig viktiga och ha lite kul några dagar…