Påskön och människans förmåga att blunda och gå vidare

”Klimatet förändrar sig. Hällande regn, piskande vindare, bitande köld och genomträngande fukt. Det är inget du behöver oroa dig för. Med Flüggers uvt-system får du utomhusfärg som står emot vädrets makter. Året runt oavsett var du bor.”

Så lät det i en radioreklam härom året. Fritt tolkat; vad gör det att människan förstör klimatet när vi ändå kan måla om våra hus i högteknologiska färger som kan stå emot alla stormar. Människan är duktig på det, bita ihop, anpassa sig till förändringar och så leva livet så normalt som möjligt.målahus2

I Kalifornien just nu råder en historisk torka som bland annat lett till bevattningsförbud i stora delar av staten. Men vad gör det när går att spraya gräsmattan grön!? Företag som åker runt och sprutar färg på gula gräsmattor har lysande tider och kaliforniaborna kan fortsätta titta på sina tomter och låtsas att deras döda gräsmattor är lika gröna och frodiga som alltid. Allt gott, livet fortsätter.

I många asiatiska storstäder är det lika naturligt att dra på sig ett munskydd som solglasögon en solig dag. Men skydden räcker numera inte till, vissa dagar är luften så dålig i bland annat Peking att människor rekommenderas att inte gå ut överhuvudtaget. Ironiskt nog har det ökat försäljningen av – håll i er nu – suv:ar! Kineser tror nämligen att det är bättre luft inne i bilen än utanför och att dessa bensinslukare bara ökar smogen i deras stad är då av underordnad betydelse.

påskönMen det kanske mest använda beviset på hur människan bidrar till sin egen undergång finns på en liten ö i Stilla Havet. När Påskön upptäcktes av chilenska fiskare för sådär 1000 år sedan var det ett paradis med bördig mark, lövskogar och gynnsamt klimat. Ön exploaterades, inte minst skogarna höggs ned för att ge plats för åkrar, för att bygga båtar och för att stockarna behövdes för att transportera de stenstatyer, moai, som gjort ön så berömd. Följden blev katastrofal, utan träd blev det erosion och jordbruket fick lida. Befolkningen kunde heller inte bygga båtar för att fiska eller fly ön. Därutöver ruckades ekosystemet kraftigt vilket bland annat ledde till en explosion av råttor som åt upp maten. Det ledde till att befolkningen utarmades på grund av svält och stridigheter mellan olika falanger. Människor flyttade in i grottor och det finns bevis för att man tvingades till kannibalism.

Så har historien skrivits och Påskön har blivit den perfekta parallellen till nutidens miljökollaps och utarmning av naturresurser. Ett jordklot i miniatyr som ger en fingervisning om vart stora moder jord kan vara på väg.

Men, nya forskningsrön visar att historieskrivningen sannolikt inte är korrekt. Befolkningen minskade visserligen kraftigt på Påskön under 1700- och 1800-talen. Sämre tillgång på mat är en förklaring men det förklaras av naturliga klimatförändringar. Men den stora orsaken till befolkningstappet var alla nya sjukdomar som europeiska sjömän hade med sig samt att av att en stor del av ö invånarna togs som slavar.

Det rådde ingen desperation på ön och heller inte så mycket våldsamheter som arkeologer och historiker tidigare trott. Invånarna hade anpassat sig till de nya förhållandena, man åt råttkött och uppenbarligen en människa då och då. Vittnesmål från sjöfarare visar att urinvånarna på Påskön inte ville byta till sig mat eller ens båtar utan det var andra saker som lockade.

Vad bra kan man tycka, det finns hopp! Påskön är alltså inte symbolen för människans kortsiktighet och oförmåga att tänka hållbart, utan homo sapiens är smartare än så. Gott så men kanske är Påskön istället symbolen för något ännu värre, människans förmåga att anpassa sig till en utveckling i fel riktning och ovilja att göra något åt det. Ingen mat? Vi äter väl råttor då. Klimatkatastrof runt hörnet? Äh vaddå, jag har ju bra färg i alla fall.