Moskén i Täby Centrum

På väg till badet med kidsen tog vi vägen igenom Täby Centrum, denna nyrenoverade lada som så effektivt brukar dränera mig på energi och livsglädje. Den första reaktionen när vi hörde skriken från övervåningen var att det brann någonstans. Det visade sig att vi prickat öppningen av Sveriges första Apple ”flagshipstore”. Det noga regisserade spektaklet var…intressant. En tvåhundra meter kö runt hela den övre balkongen styrdes upp av uniformerade vakter. Väl framme vid butiken släpptes man in en och en, ungefär som på Stureplan. Meningen var att den nya kunden skulle småjogga in i affären och göra highfive till ett femtiotal inhyrda ungdomar som konstant blandade sång med taktfast handklappning. Ibland fick de spel och tog ett skrikande varv runt centrumet. Kolla min korta film här nedan.

Gudstjänst redan på lördag alltså. Så här i iphone- och ipad-tider är det lätt att glömma att de första frälstes i denna religion redan på 80-talet. Man kunde se en hel del av dessa pionjärer i Täby Centrum idag, geeks i övre medelåldern med Apple t-shirts och skägg, ursäkta generaliseringarna. Efter att legat i dvala under i stort sett hela 90-talet är religionen tillbaka starkare än någonsin, nu med sin första moské alltså – i en förort norr om Stockholm.

Stötte på Niklas där, en gammal kompis från skolan. Han hade lämnat fru och barn hemma den här lördagmorgonen bara för att vara med. Han gillar Apple, sa han, och detta var en historisk dag som han inte ville missa. Fascinerande.

Jag gillar också Apple, har the gear, men blir kräkfärdig av alla sekter. Som sorgepornografin när Steve Jobs dog. Normala människor som på facebook berättar att de gråtit. På grund av en omvittnad osympatisk, paranoid psykopat som de aldrig träffat.

Undrar förresten hur det ska gå för Apple som numera är världens genom tiderna högst värderade börsbolag. Tre succéer har avlöst varandra med perfekt tidsmellanrum i form av ipod, iphone och ipadden. De kommer kunna surfa på dessa vågor en hel del år till, inte minst tack vare växande medelklasser i Asien som byter upp sig från vanliga telefoner till s k smartphones. Men på sikt behöver de en ny killer. Frågan är därför om och när Apple-TV:n kommer.

Nu kanske några av er personliga vänner – som dessutom är vänner av ordning – undrar vad jag gjorde i Täby Centrum. För ett drygt år sedan svor jag att aldrig mer sätta min fot på detta ställe efter en ångestfylld lördag som slutade i några omotiverade utbrott. Men det var en så kallad force majeure, var tvungen att införskaffa en födelsedagspresent till min far. Fuskade förresten en gång i somras också.