Upplopp – igen

Natten mot torsdagen var det återigen upplopp i Tensta. För vilken gång i ordningen är det väl ingen som håller koll på längre. Som vanligt började det med någon bagatell och slutade med stenkastning mot poliser. Och som ett brev på posten så är tidningarna idag, fredag, fyllda med artiklar om händelsen där alla vill gå ”ett steg längre” än att bara rapportera om händelsen. De söker upp sociologer, poliser och boende för att få redan på de verkliga orsakerna.

Man kan ha en massa åsikter om detta mediaintresse hjälper saken. Uppmärksamheten är ett viktigt bränsle för dom här killarna som, jag lovar, har bra koll om vad som skrivs. I Tensta kallades TV3:s efterlyst för ”invandrarnyheterna”. ”Det var den enda gången vår förort nämndes i TV” sa en Tenstakille till mig en gång. Man kan också ha åsikter om det verkligen är en sådan stor händelse att den är värd alla spaltmeter och svarta rubriker. När det är ett slagsmål mellan ungdomar med efterföljande polisbråk i, säg Sollentuna, beskrivs det som ett vanligt gängbråk och får en notis. Ordet Tensta är ju så infernaliskt laddat.

Men låt oss lämna medias roll den här gången och istället gå över till experternas analyser av händelserna i torsdags. Som alltid går de ut på att det handlar om uppdämd frustration bland ungdomarna över att inte bli sedda, en ilska mot samhället, en känsla av hopplöshet och en ”protest mot strukturella villkor” som en akademiker något kvasi uttrycker det i DN. Alla tar i, menar att det som händer i Tensta är en symbol för något större samhällsproblem som kan eskalera ”om inget görs”. Det ligger givetvis en del sanning i det. Men man får samtidigt inte glömma att det handlar om 15 och 16 åringar. Unga killar som har sommarlov och kan vara ute sent på kvällarna. Tonåringar alltså. Som vill ha action och spänning. Som vill visa sig modiga för att få status och som har en massa energi i överskott. Och, framförallt: som vet hur Sverige ser på deras förort och som vet det mesta om mesta om upploppen i andra ”problemförorter” i Eruopa och den gängkultur som finns där. Det vill ta efter.

Som sagt, åldern är nyckeln här. Vi från fina förorter kastade saker på bilar i den här åldern och gjorde även värre saker än så. En sten mot en polisbil är förstås grövre och ska inte reduceras. Tröskeln för att uppmärksammas är högre i Tensta, det finns många dåliga förebilder och buset har trappats upp under flera år.

Hade det varit 25-åringar som var ute och krigade mot polisen så hade det funnits grogrund för alla analyser och anledning att var orolig på riktigt. Så var det i vissa delar av Frankrike när det var upplopp där och i London ifjol. Men så är det inte i Sverige. Återigen, åldern är grejen.

Nu tänker ni att jag reducerar något allvarligt till enkla pojkstreck. Eller frågar er irriterat vad jag kan veta om detta. Det är helt okej. Jag återkommer för övrigt säkert till ämnet, sommarn har ju bara börjat.