I will ålvejs love you

Låt mig först slå fast att jag inte är någon dokusåpahatare. Satt till exempel klistrad framför parbytarkursen Paradis Hotel en hel säsong och följde fascinerat 20-åringarnas öppenhet kring sina mest innersta känslor.

Men den jag råkade zappa till igår var långt över även min hyfsat höga pinsamhetsnivå. I ”Million Dollar Listing New York” på TV8 får man följa några mäklare som säljer de exklusivaste våningarna, bland annat den svenska fastighetsmäklarkungen Fredrik Eklund som både jobbar i NY och i Stockholm.

Uppenbart att någon producent bestämt sig för att spegla just hans liv ur ”flera dimensioner” och inte bara framställa honom som en profithungrig ”mecklare”. Det var just dessa försök som fick kinderna att blossa upp. I en scen sitter han på en parkbänk i ett regnmulet Stockholm med hans pappa, den kände nationalekonomen Klas Eklund som jag träffat vid flertal tillfällen. Att han varit en allt annat än närvarande far framgår tydligt av Sigge Eklunds (Fredriks bror) bok, ”Det är 1988 och har precis börjat snöa.” Men strunt samma, nu sitter alltså superrika Fredrik där på en bänk med sin superrika pappa som ett gammalt par och man kan ana hur en producent står där i bakgrunden och manar dem att ”öppna sig”. Men det måste vara på engelska eftersom den är en internationell såpa.

”Dad, this is the story of our lives, quick meetings,  ålvejs on our  vej somewhere, having a plejn to catch.” Lite fritt ihågkommet och så fortsätter det.

”You were never there for us children.”

”Yes, I know. You are right. It comes a time in all mens life…..But you are my son and I will ålvejs love you.”

”Dad, lets go to a moovi tonajt!”

”Son, you know I kant do that, i have a plejn to catch.” Och så vidare.

Två knarkare av uppmärksamhet och uppskattnig har än en gång lyckats få en stund i prime time och det som slår mig är den svenska medialogiken som än gång visar att vill du bara synas tillräckligt mycket så kommer du få din stund i rampljuset. Det spelar ingen roll om du är ekonom eller mecklare. Jobba på det stenhårt bara och går det trögt, spela in en bögporrfilm.

Lite senare i avsnittet träffar Fredrik sin mamma. Det blir känslosamt och tårar trots att mamman verkar något obekväm med att prata engelska. Fredrik förklarar hur mycket hon betyder och räcker plötsligt över en check för att visa sin uppskattning. 100 000 dollar. ”Too much Fredrik”, säger mamman och snyftar.

Förutom dessa patetiska scener ger såpan en oväntad avslöjande bild av mecklarnas affärsmetoder. I en scen sitter Fredrik E och hans kollega med telefonerna och spelar ut en säljare och en köpare mot varandra. Köparen borde höja, det är ju ”världens chans” som aldrig kommer tillbaka. Och säljaren borde verkligen gå med på priset nu, möjligheten kanske aldrig dyker upp igen och priset är faktiskt väldigt bra. När båda parterna låtit sig manipuleras står Fredrik och hoppar i soffan av glädje. Visst, alla vet ju att det är så det går till men måste det vara så övertydligt. Så slemmigt.