En promenad bland stekarna

En Anneli Enqvist från Studio Ett på Sveriges Radio ringde mig och frågade om vi kunde ta en promenad i Djursholm. Torsdagens program skulle sändas från Bredäng och handla om segregationen i Stockholm. Fokus skulle ligga på miljonprogramsområdena förstås men så ville de ha ett inslag från ett annat segregerat område också, ”men segregerat på ett annat sätt så att säga”. Djursholm alltså. Inga problem, jag har gjort liknande promenader med journalister förut.

Vi gick runt i nära en timme, tittade på husen längs vattnet och pratade om livet i Djursholm som jag minns det. Jag berättade om fördomar och inskränkthet och hur jag minns min uppväxt. Om hur Djursholm förändras och att det numera inte finns en några medelinkomsttagare kvar där. En läkare, som min far, har inte råd att köpa ett hus i Djursholm idag som blivit en koloni för finansmänniskor, advokater och höga näringslivstoppar. En och annan diplomat står för det utländska inslaget. Men jag berättade också om det positiva här, som den nyfikenhet bland invånarna som finns kring de här frågorna (segregationen alltså). Det finns en social trygghet och säkerhet som gör att de kan kosta på sig att intressera sig för frågor om invandring, rädsla för det okända och bristen på blandning bland invånarna. Den här nyfikenheten saknas tyvärr i mer traditionella medelklassförorter där det finns en helt annan flåsighet och taggarna utåt mentalitet kring segregation.

Hur som, inslaget blev ganska rejält nedklipp och bara fragment av vårt intressanta samtal kom med. För den som ändå vill lyssna finns hela programmet här.