Världens bästa lunchstad

Det är som bekant lätt att bli gnällig, i livet och i synnerhet på en blogg. Jag vet att jag själv ofta hamnar i den där ska-det-vara-intressant-måste-det-vara-neggigt-fällan. Så här kommer en hyllning.

Jag åt lunch med en gammal kompis från Nya Zeeland härom dagen, sedan flera år boende i Bryssel. Ett vanligt hak på Tulegatan i Stockholm, ni vet tre olika rätter att välja på, en salladsbuffé, skivat bröd i en stor skål och så dryck och kaffe som ingår i priset. Inga konstigheter alltså, 89 spänn, tack och hej.

Men oj vad imponerad han var, kunde inte sluta prata om hur pisvärt det var, hur god hans fiskgryta var och när han dessutom fick frågan om han ville ha backning trodde jag att han skulle gå upp i brygga på bordet av genuin glädje. ”Världens bästa lunchstad”, slog han fast.

Då, när jag satt och åt min utmärkt stekta och fenomenalt kryddade ryggbiff med hasselbackspotatis och husets egna bearnaise slog dit mig att han kan ha rätt. När jag sedan gick och fyllde på min lilla tallrik med deras egenkomponerade morots- och gurksallad med asiatisk touch, tog en slev av en vilöksvibrerande bönsallad, toppade med färska rädisor och blomkål och greppade två surdegsbröd i steget var jag plötsligt helt säker.

Okej, världens bästa är starka ord men helt klart i toppen bland huvudstäder i västvärlden. Tänk på saken. I hur många storstäder består inte den vanliga arbetslunchen för kontorsmänniskor av torra trekantsmackor. Ska man äta lite finare i städer som London, Paris, Hamburg osv så är det samma menyer som på kvällen som gäller, alltså snordyrt. Ingen Dagens rätt här alltså. Även New York är för många en stor lunchbesvikelse om man inte gillar feta pizzaslicar. Köpenhamn är bedrövligt. Och Oslo behöver man inte ens nämna eftersom bara McDonalds är öppet på lunchtid.

I Stockholm finns en tradition även bland flotta krogar med så kallade ambitioner att locka lunchgäster med utmärkta lunchmenyer för runt hundringen. Och så då alla övriga ställen som slåss om gästerna med sjyssta rätter för 80 kronor. Alltid flera val, alltid salladsbufféer, bröd, kaffe och nästan alltid gott. Tänk på det en vända. Fantastiskt.