Slutet på Barista och Spa-eran?

Håller pendeln på att svänga? För inte så länge sedan verkade gymnasieskolorna slåss om eleverna med utbildningar som andades betydligt mer förverkliga dig själv än en särskilt ljus framtid. Det var media hit, filmkunskap dit och så spa-utbildningar lite överallt. En tvåårig Barista linje kanske? Men så i morse såg jag en affischkampanj i tunnelbanans rulltrappa som pekade i annan riktning. I jakten på elever lät något som heter Nackademin kort och gott meddela att de erbjuder ”utbildningar som leder till jobb”. Och så på väggen mittemot; en annan skola som basunerar ut att de är ”skolan som skapar väger till framtiden”.  barista

2013-02-13 08.42.03Förhoppningsvis är detta budskap som också eleverna lockas av. I Dagens Nyheter i fredags fanns förresten en artikel där just dessa så kallade framtidsjobb listades. Det handlar om civilingenjörer, läkare, lärare, sjuksköterskor och en knippe datayrken. Även gruvorna i Norrbotten spås behöva en massa arbetskraft i framtiden. Sannolikt inte de yrken som klassas som de mest sexiga av Sveriges 90-talister vilket kan vara förklaringen till att Nackademin inte skriver ut dem i sin annonskampanj. Men min gissning är att pendeln kommer att svänga även här, det skulle inte förvåna om läraryrket är helinne om tio år. I alla fall hoppas jag på det.

Som av en händelse hade DN i samma nummer en krönika, signerad skarpögde och avväpnande Erik Helmerson, där han gav sig in i debatten Försvarets pågående reklamkampanj ”vad håller du på med”. I kampanjen visas unga som ägnar dagen åt att fotografera bröd och sätta upp Postit-lappar på en vägg. Under bilderna berättar försvaret som en tydlig kontrast om allt som de lär ut. Många kändisar, inte minst inom kultursfären, känner sig kränkta och menar så där kan man inte alls säga. Att skapa något är ju det viktigaste man kan göra! Ungefär.

Helmerson ställer sig den retoriska frågan: Skulle det helt plötsligt vara mer relevant att skydda en by från en krigsherre än att arrangera Postit-lappar? Enligt honom får den som svarar något annat än det självklara på denna fråga nog sägas göra sig skyldig till rätt svindlande värderelativism. Lite kul och relevant. Intressant också att just försvaryrkena tillhör framtiden vilket man får reda på om man bläddrar några sidor i samma tidning. Kulturarbetare och journalister kommer för övrigt långt ner på listan.