Mediernas ointresse för marknadshyror

Sugen på en hyresrätt i innerstan? Stockholms innerstad till och med? Kul kompis, men var beredd på att punga ut sisådär 100 000 kronor svart per rum. Om du inte är nära polare med någon fastighetsägare som redan har för mycket pengar och kan ge dig ett kontrakt. Eller har stått i Stockholms bostadskö i sisådär 25 år förstås.

Inga större nyheter för de flesta utan en verklighet som åtminstone Stockholmarna har vant sig vid, hur stolligt det än må vara. Förklaringen är förstås hyresregleringen, kanske den sista utposten av gamla DDR Sverige.

Förutom att denna lag, som säger att fastighetsägarna inte får ta ut vilken hyra de önskar, alltså har skapat en massa avarter är den faktiskt också ett skäl till att det inte byggs mer enligt de flesta experter (ett av flera, det ska sägas) eftersom det hindrar rörligheten. Dessutom har det inte alls lett till den så kallade socioekonomiska blandning i storstädernas innerstäder som alltid varit det främsta argumentet för att behålla regleringen av av hyrorna.  Vilket vem som helst som bor i Stockholm och fått den minsta insyn i innerstadsreservaten kan intyga.

Idag var jag med och debatterade detta på ett lunchseminarium, arrangerat av Timbro medieinstitut. Mer precist var temat varför medierna misslyckas med att belysa hyresregleringen och nämna den som en förklaring till dagens bostadsbrist. Vet inte varför jag var inbjuden, men det finns ju inte så många journalister kvar där ute.. Men gärna för mig, ämnet är intressant och jag har skrivit om det.

 

 

Klicka gärna på bilden ovan och lyssna till hela diskussionen, bland annat höra mig säga det självklara som att en viktig anledning till mediernas beröringsskräck med marknadshyror är att journalisterna själva är en del av mönstret. Precis som politiker bor journalisterna i innerstan, inte sällan i hyresrätter, och gynnas av systemet. Sannolikt har de också fått sin hyresrätt genom just svarta pengar eller med rätt kontakter – precis som de med kontakter i planekonomins Moskva eller Östberlin kunde fixa fina lyor. Jobbigt förstås. Hela frågan sätter förstås också luppen på det känsliga faktum att de själva tycker att det är viktigt att bo just i innerstan och vara en del av denna homogena grupp. Tänk latte, spårvagn och trevliga bruncher.

Dessutom får bara ordet marknadshyror många journalister att reagera negativt med ryggmärgen.. Istället för att försöka se till den andra sidan av myntet, nämligen till de som bor i alla miljonprogramsförorter där en avreglering av systemet skulle kunna leda till lägre hyror! Jag vet att alla inte håller med om den analysen men jag har hört det från professorer i fastighetsekonomi och rent logiskt måste ju möjligheten att ta ut högre hyror i innerstan kunna leda till lägre hyror i områden med lägre attraktivitet. De som hävdar motsatsen har en bevisbörda.

Att inga journalister drar fram detta är en stor gåta och skandal. Inte minst eftersom det är en rättviseaspekt. För tänk efter, en massa år har hyresgäster i förorten subventionerat hyresgäster i attraktiva innerstan om man ska hårddra det.

Analysen är rätt enkel. Politiker vill inte stöta sig med de viktiga väljargrupperna i innerstan. Och knappast hyresgästerföreningen heller. För hur kul är det diskutera hyreshöjningar med en medveten, verbal och juridisk kunnig hyresgästförening i innerstan jämfört med en hyresgästförening i säg Husby som inte är lika pålästa om konsekvenserna av marknadshyror och inte är lika slipade på att argumentera.